vineri, 30 septembrie 2011

DESPRE INIŢIERILE LA DISTANŢĂ ÎN REIKI

  Am hotărât să redau, în contiuare, mai multe puncte de vedere despre iniţierile la distanţa în Reiki din cartea tipărită de mine la Editura Lucman în anul 2010: KARUNA KI REIKI – VINDECARE ŞI EVOLUŢIE SPIRITUALĂ, căci subiectul articolului este o problemă de permanentă actualitate în Reiki.
   În articol sunt prezentate puncte de vedere interesante, pro şi contra, faţă de iniţierile la distanţă, inclusiv punctul meu de vedere, dar cred ca este o problemă de Liber Arbitru a fiecărui Maestru Instructor Reiki dacă să facă în continuare, sau nu, iniţieri la distanţă.      
   Sunt mulţi Maeştri Reiki, care fac iniţierea la distanţă, pentru studenţii care solicită acest lucru. Acest mod de iniţiere se face, fără ca Maestrul care acordă iniţierea, să fie faţă în faţă cu studentul său, deci contactul nemijlocit Instructor – Student, lipseşte.
   Marea majoritate a Maeştrilor Reiki americani fac, fără reţinere, iniţieri la distanţă doritorilor, utilizănd la începutul iniţierii, simbolul de distanţă Usui Reiki: Hon Sha Ze Sho Nen, iar în continuare, executând procesul de iniţiere.
   Trebuie să menţionez, cu titlu de inventar, dar pentru că mi se pare important să prezint două puncte de vedere opuse, venind de la doi Maeştri Reiki, care au de spus ceva în acest domeniu. Vincent P. Amador este favorabil iniţierilor la distanţă (fie ele pentru sistemul Usui Reiki, sistemul Karuna Ki Reiki sau pentru alte sisteme energetice), iar William Lee Rand este împotriva iniţierilor la ditanţă, în orice sistem Reiki.
   De asemenea, Maeştri Reiki japonezi, precum: Sensei Hiroshi Doi – inventatorul sistemului Gendai Reiki Ho, cât şi Sensei Hyakuten Inamoto – inventatorul sistemului Komyo Kai Reiki, cu care am discutat personal acest subiect, sunt complet împotriva iniţierilor la distanţă.
   Voi prezenta, pentru început, punctul de vedere ale lui Vincent P. Amador şi apoi, al lui William Lee Rand, despre iniţierile la distanţă.
   Apoi, voi prezenta şi un punct de vedere propriu, asupra acestui subiect.

Punctul de vedere al lui Vincent P. Amador despre iniţierile la distanţă - preluare din textul original
   Subiectul iniţierilor la distanţă, aduce de multe ori, dezbateri aprinse. În iniţierea la distanţă, se foloseşte simbolul Reiki – Hon Sha Ze Sho Nen, care trimite tot procesul de iniţiere la distanţă, la beneficiarul iniţierii.
   În cadrul sistemului Reiki Usui, există simbolul de distanţă Reiki – Hon Sha Ze Sho Nen folosit pentru a trimite Reiki la distanţă, pentru cei care nu sunt prezenţi fizic, lângă terapeut. Este predat, în mod curent, la gradul II Reiki Usui. Părerea autorului este că iniţierile la distanţă sunt o prelungire logică a simbolului de distanţă şi a sistemului Usui Reiki, în general.
   Cei care susţin iniţierile la distanţă, care au încercat şi testat procedura în multe ocazii, cred că este o aplicaţie logică, a utilizării simbolului la distanţă. De asemenea, aceştia cred că iniţierile sunt corespunzătoare şi puternice, şi conferă statutul de Practician/ Maestru Reiki, în aceeaşi măsură, dacă ar fi fost făcute, personal, faţă în faţă cu studentul.
   Personal (Wincent P. Amador) am primit multe tratamente Reiki de la distanţă şi iniţieri Reiki de la distanţă, şi am trăit iniţierile ca o experienţă minunată. Ele sunt energice, puternice, la fel ca atunci, când sunt efectuate cu mâinile, direct pe persoană.
   Iniţierile la distanţă permit celor care nu au acces la un Maestru Reiki, să primească Reiki.
   Maeştri Reiki ca: Joseph Running Wolf Sparti (fondator al Global Reiki Master Association), Terri Ramacus şi Peggy Jentoft, au fost pionierii folosirii Procedurii de iniţiere la distanţă. Joseph Sparti, fondator al GRMA a fost, de asemenea, Dezvoltator al Procedurii de Iniţiere Singulară şi a oferit iniţieri la distanţa gratuite, de mai multe ori pe an.
   Există şi cei care nu cred în iniţieri la distanţă şi, în consecinţă, le contestă. Deoarece d-na Hawayo Takata, pe Maeştrii americani făcuţi de domnia sa, nu i-a învăţat modul de realizare a iniţierilor la distanţă, unii cred că aceste iniţieri la distanţă nu fac parte din sistemul Usui Reiki şi prin urmare, susţin că aceste iniţieri nu sunt o practică tradiţională, fiind un alt "sistem" decât Usui Reiki.
   William Lee Rand crede că iniţierile la distanţă ar putea funcţiona, iar clarvăzătorii din echipa sa simt că iniţierile la distanţă nu conţin toate "frecvenţele" de energie, pe care iniţierile obişnuite le conţin. Acesta spune că, clarvăzătorii pe care îi cunoaşte, i-au spus că ei au urmărit, atât iniţieri la distanţă, cât şi iniţieri „cu mâna pe persoană” şi văd, simt, că acelaşi lucru se întâmplă, în ambele cazuri.
   Dacă prin intenţie, facem o iniţiere cu mâinile pe student sau la distanţă, atunci ar trebui să avem încredere în Dumnezeu, Sursa Reiki asigurând că totul este exact, cum ar fi trebuit să fie!.
    Mulţi studenţi, în şcolile Usui/Tibetan Reik, sunt învăţaţi că "Ghizii Reiki" fac iniţierile (aceasta nu este o credinţă acceptată de majoritatea practicienilor Reiki). Dacă învăţăturile sau convingerile sunt că "Ghizii Reiki" fac iniţierile, oare nu devenim inconsecvenţi în modul de a gândi, considerând că, din moment ce aceştia fac iniţierile, ei nu le pot face cu siguranţă şi la distanţă?.
   Cu toate acestea, trebuie să evaluăm ce dovezi avem, referitor la iniţierile la distanţă. Mii de practicanţi Reiki şi Maeştri au fost iniţiaţi la distanţă. În final, în absenţa oricărei modalităţi de a măsura, în mod obiectiv, energia sau procesul, trebuie să constatăm, dacă aceştia pot sau nu, practica Reiki. Ceea ce putem concluziona, şi o multime de oameni cu mult mai multă experienţă în Reiki, decât mine, o spun, este că „da”, ei pot să practice Reiki.
   O altă întrebare importantă care se pune, este: "în momentul în care se face o iniţiere Reiki, cine o face de fapt, Maestrul sau energia Reiki ?". Este o chestiune importantă, deoarece răspunsul, la întrebarea privitoare la posibilitatea iniţierilor la distanţă, va fi regăsit în răspunsul la întrebarea pusă mai sus.
   Deoarece, suntem canale ale transmiterii Reiki şi nu  maeştrii săi, Reiki face vindecarea şi astfel, ar fi oportun să se afirme că Reiki, prin urmare, trebuie facă şi iniţierea. Acest lucru ar explica, de asemenea, de ce nu contează ce fel de proces de iniţiere s-a realizat, toate părând să funcţioneze. Intenţia Maestrului şi intenţia elevului, de a da şi a primi Reiki, par a fi suficiente. Presupunând că acest lucru este adevărat, cum ar putea o iniţiere la distanţă, atunci când doar furnizăm intenţia şi energia realizează acţiunea, să fie mai prejos, decât o iniţiere făcută de aproape?.
   Eu personal, cred că este o inconsecvenţă de logică să credem, că putem trimite tratamente Reiki la distanţă, dar nu şi iniţieri Reiki la distanţă. Experienţa personală îmi arată că Reiki la distanţă pare să funcţioneze, la fel ca şi iniţierile făcute direct pe persoană. Unele din cele mai bune şi cele mai puternice iniţieri, pe care le-am primit, au fost făcute la distanţă.
   Să nu se creadă că posibilitatea iniţierilor la distanţă stabileşte limite cu privire la Sursă. Daca Reiki este de la Sursă, făcându-se afirmaţia că iniţierile la distanţă nu sunt posibile sau inferioare, înseamnă că, automat, sunt admise sau stabilite, nişte limite pentru Sursă.
   În final, dar nu în ultimul rând, trebuie spus că nimeni nu l-a iniţiat pe Sensei Mikao Usui.
   Dl. Rand în articolul său cu privire la iniţierile la distanţă, consideră că iniţierea la distanţă nu este aceeaşi cu iniţierea faţă în faţă, afirmând că "ceva pare că lipseşte". De asemenea, el afirmă că există unele părţi ale unei iniţieri, care nu pot fi transmise de Maestru, decât cu "prezenţa fizică" a studentului.
   Aceasta este o teorie interesantă, dar cu toate acestea, există un lucru, care pare a contrazice această afirmaţie. Acest lucru ar fi propria experienţă a lui Mikao Usui. Legenda lui Sensei Usui este că nimeni nu l-a iniţiat. Aţi putea exclama "cum, fără prezenţa fizică, ar putea fi posibil?". Se spune că, atunci când era pe munte, Usui a cunoscut o Satori, o stare de Iluminare. În acest moment de iluminare, el a experimentat energia într-un mod misterios, el fiind iniţiat. Dacă Usui Sensei s-a autoiniţiat, această energie a făcut iniţierea, neexistând nici o prezenţă fizică implicată. Dacă Usui Sensei a putut avea încredere că energia. însăşi, l-a iniţiat, putem noi, crede sau face, mai puţin?

Punctul de vedere al lui William Lee Rand despre iniţierile la distanţă - preluare din textul original
   Deoarece, unii Maeştri Reiki au realizat iniţieri la distanţă, pentru ca studenţii să utilizeze Reiki, mi-au fost cerute mai multe informaţii cu privire la acest subiect. Aici, mă refer la oferirea abilităţii oamenilor de a folosi Reiki, folosind o iniţiere la distanţă. Acest lucru este diferit de cel de a face Iniţierea/Acordajul de Vindecare, care este utilizat doar pentru vindecare.
   De fapt, am fost unul din primii care au  introdus ideea iniţierii la distanţă şi a am inclus-o în manualul meu de maestru Reiki, încă din anul 1991. Cu toate acestea, nu am avut intenţia ca iniţierile la distanţă să ia locul iniţierilor făcute în persoană. Experienţa mea, lucrând cu alţii şi discutând şi cu cei care au experimentat iniţierile la distanţă, mă conduce la concluzia că iniţierile la distanţă pot avea unele valori limită, în anumite condiţii şi de asemenea, pot fi folosite în caz de urgenţă, în circumstanţe neobişnuite, totuşi ele nu înlocuiesc iniţierile făcute cu Maestrul Instructor şi studentul, faţă în faţă.
   Am mai multe motive pentru a fi prudent cu privire la utilizarea iniţierilor la distanţă.
   După cum am menţionat mai sus, am comunicat cu studenţi, care au făcut acest lucru. Cei care au primit prima lor iniţiere la distanţă şi pe urmă, au facut formarea Reiki în persoană, primind iniţierea în persoană, au semnalat că, deşi au simţit ceva de la iniţierea la distanţă, iniţierea în persoană a fost mult mai puternică, iar practicarea personală a Reiki a fost mult mai eficientă, de la primirea iniţierii faţă în faţă.
   De asemenea, m-am consultat cu mulţi clarvăzători sensibili şi cu Ghizii mei spirituali şi am primit o părere similară despre acest lucru. Deci, dupa toate acestea şi făcând o analiză atentă a subiectului, am continuat să recomand că, în cazul în care un student este serios în învăţarea Reiki, este important ca el să primească iniţierea Reiki în persoană, de la un Profesor/Maestru calificat.
   Deşi există posibilitatea ca unele persoane să acorde iniţieri la distanţă, unele aspecte importante sunt neglijate. Se pare că atingerea fizică este necesară pentru a transmite frecvenţe metafizice importante, atunci când Maestrul Instructor atinge capul, gâtul şi mâinile studentului, etc.  În plus, mulţi doresc atingerea fizică, pentru că ei înţeleg, în mod intuitiv, că aceasta transmite energii psihologice importante, precum şi energii fiziologice.
   De asemenea, este important să înţelegeţi, cu adevărat, că fără cunoaşterea persoanei care realizează iniţierea, chiar nu aveţi nici o idee despre ceea ce vi se transmite. Aceasta poate fi Reiki, dar ar putea fi şi altceva.
   De multe ori, problema banilor este legată de procesul iniţierii la distanţă. Pentru că este nevoie de foarte puţin timp sau efort, pentru a realiza o iniţiere la distanţă şi, adesea, un întreg grup este iniţiat odată, persoana care oferă iniţiere la distanţă poate face acest lucru gratis sau cu un preţ redus. În timp ce acest lucru poate fi o chestiune comercială, de vânzare, este important să se realizeze că, de multe ori, cei care predau în persoană, pot fi dispuşi să vândă în condiţii preferenţiale sau să acorde burse studenţilor serioşi.
   Un alt motiv pentru care nu recomand iniţierea Reiki la distanţă, este că învăţarea, instruirea practică şi aspectele de formare Reiki, sunt toate, la fel de importante şi acest lucru este cel mai bine făcut, în cazul iniţierii faţă în faţă (sau în persoană, cum i se mai spune). Cu Profesorul/Maestrul prezent, faţă în faţă, studentul poate primi o instruire de calitate, deoarece Maestrul Instructor poate observa studentul în sesiunile de practică şi îi poate recomanda îmbunătăţiri sau oferă confirmări şi validare. Întrebările care vin spontan, în timpul practicii, pot primi răspuns pe loc, iar discuţiile dintre profesor şi studenţi, pot conduce la noi aspecte, dialog care, fără a fi prezent Profesorul/Maestrul, nu ar putea probabil, să aibă loc. Acesta este un aspect important al relaţiei student/profesor, care nu poate fi foarte bine realizat prin poştă, prin e-mail sau chiar, urmărind o caseta video. Din acest motiv, recomand ca oamenii să abordeze instruirile şi iniţierile la distanţă, ca un proces experimental sau suplimentar. Dacă se doreşte o instruire profesională, de calitate, recomand instruirea cu un profesor prezent fizic, faţă în faţă, care poate ghida, instrui şi iniţia, în persoană.
   Acestea sunt liniile generale de îndrumare şi mereu am sugerat, ca o persoană să urmeze propria sa opţiune, pentru a decide stilul de formare, pe care urmează să îl folosească.
   În ceea ce priveşte Karuna Reiki®, în mod special, pentru o instruire de calitate, care este de aşteptat de la toţi cei care predau Karuna Reiki ®, este necesar ca sistemul să fie predat elevilor prezenţi fizic, faţă în faţă. Acest fapt este explicat în formularul de înscriere, în care se precizează că, atunci când se realizează o iniţiere Karuna Reiki®, se va utiliza procesul de iniţiere descris în manualul Centrului  Karuna Reiki ® şi acest lucru necesită, ca profesorul să atingă fizic, mâinile, gîtul şi capul studenţilor. Pentru a menţine standardele ridicate pentru Karuna Reiki®, cereţi ca iniţierile să se facă cu persoana prezentă fizic, faţă în faţă.
   Toţi cei care predau Karuna Reiki ® sunt, de asemenea, obligaţi să respecte un cod de etică şi standardele minime de predare. Aceasta nu este o încercare de a controla Reiki ci, pur şi simplu, de a menţine un sistem ridicat de standarde, pe care oamenii se pot bizui, atunci când se instruiesc în Karuna Reiki®. În cazul în care, un profesor nu vrea să respecte aceste standarde, este liber să folosească aceleaşi simboluri şi procese de iniţiere, dar va trebui să predea şi să instruiacă, sub un alt nume decât Karuna Reiki®.
   Să găsiţi dragoste, pace şi bucurie, în tot ceea ce faceţi!

Punctul meu de vedere referitor la iniţierile la distanţă
   Personal, sunt împotriva practicării iniţierilor la distanţă deoarece, cu toate că Maeştrii care fac aceste iniţieri, susţin că sunt identice cu iniţierile faţă în faţă, din măsurătorile radiestezice făcute de mine, parametrii Reiki, dobândiţi de student după primirea iniţierii la distanţă, sunt cu până la 20% mai mici, faţă de parametri Reiki ai unui student, care a primit iniţerea faţă în faţă, cu Maestrul Instructor. Practica şi măsurătorile radiestezice arată că, în urma unei noi iniţieri la distanţă a studentului, care a primit deja o iniţiere la distanţă, parametrii Reiki ai acestuia, se pot îmbunătăţi. Nu am continuat măsurătorile, în această direcţie, pentru că primirea repetată, a iniţierilor la distanţă, nu este o soluţie viabilă din punctul meu de vedere.
   Am acceptat să participe la cursurile mele, la iniţieri faţă în faţă, studenţi care primiseră anterior, de la alţi Maeştri, iniţieri la distanţă şi care, aveau parametri Reiki de valori reduse. După iniţierea faţă în faţă, primită de la mine, aceşti studenţi au ajuns la valorile normale ale parametrilor Reiki; subliniez, încă o dată, că este necesară o repetare a iniţierii, de data aceasta în persoană sau faţă în faţă, pentru ca iniţierea să fie facută corect şi complet. Consider că, ceea ce am menţionat aici, reprezintă un punct de vedere foarte asemănător cu acela al lui William Lee Rand.
   De altfel, trebuie să menţionez, că practica mi-a confirmat că studenţii, care primesc iniţieri la distanţă, simt, în decursul practicării sistemul Reiki pentru care au primit iniţierea, lipsuri în procesul de autotratament sau tratament de vindecare, făcut altor persoane. Mi se poate răspunde, că în timp, pe măsură ce practicantul Reiki lucrează cu energia Reiki, se pot îmbunătăţi parametrii; şi la acest punct de vedere, repet părerea mea, exprimată mai înainte, că iniţierea la distanţă, nu este o soluţie viabilă.
   Cel care primeşte iniţierea, trebuie să primească o iniţiere corectă şi completă, făcută profesional, pentru a putea lucra corect şi foarte eficient cu energia Reiki, conform nivelului pentru care a primit iniţierea.
   În concluzie, subscriu la toate argumentele lui William Lee Rand, prezentate în punctul său de vedere cu privire la iniţierile la distanţă, atât teoretic, dar mai ales practic, legat de ceea ce am întâlnit şi experimentat, referitor la prezenţa Reiki, modul de lucru, capacitatea de transmitere Reiki, pentru practicanţii Reiki cu iniţieri primite la distanţă.
   La toate acestea se adaugă, desigur, ca şi în punctul de vedere al lui W.L. Rand, o mulţime de întrebări şi nelămuriri, pe care le au cei care au primit iniţieri de la distanţă şi care, nu pot fi discutate, datorită lipsei relaţiei directe Maestru Instructor – Student, care din păcate, nu poate fi înlocuită prin alte soluţii alternative: poştă, email, etc..
   În concluzie, nu sunt adeptul iniţierilor la distanţă şi în consecinţă, susţin iniţierile făcute faţă în faţă, de Maestrul Instructor cu studentul.
   Totuşi, dacă sunt situaţii excepţionale, cred că se poate acorda iniţierea la distanţă, dar ca o situaţie de mare excepţie şi nu ca o regulă.

   Va doresc, tuturor, multa sanatate si numai bine.

3 comentarii:

  1. dar initierile care se fac in grup , cu maestru si elevi , fata in fata , fara cursuri , fara prea multe explicatii, dar cel mai grav este faptul ca se fac initieri in grup , maestrul nici macar nu reuseste sa isi cunoasca studentii, iar mai multe persoane initiate in acelasi timp .....cred ca stii ce inseamna asta .

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-am prezentat punctul de vedere despre initierile in grup in alt articol.
    Fata de initierile la distanta despre care putem spune cu ingaduinta ca :nu sunt complete" initierile in grup sunt ceva mult mai rau, si sunt incluse si aspectele prezentate de tine.
    Sunt de evitat ambele tipuri de initieri.
    Imi para rau ca te prezinti ca "anonim" caci ceea ce spui este foarte pertinent si denota multa raspundere despre cum privesti tu Reiki.
    Iti doresc numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere