miercuri, 19 martie 2014

DESPRE BANI SI SPIRITUALITATE

Mi-am propus sa imi exprim un punct de vedere propriu cu privire la raportul dintre bani/acumularile materiale si crestrea spirituala. Apeland la surse care sunt accesibile tuturor voi incerca sa imi sustin puntul de vedere ca intre bani si evolutia spirituala nu exista antagonism, sau altfel spus el poate exista, dar in cursul evolutiei spirituale – ca scop al unui om, antagonismul va fi la un moment dat complet disipat.
De altfel, cresterea spirituala se poate face numai atunci cand persoana care urmeaza aceasta cale nu este obsedata de problemele materiale, ale banilor sau ale nevoilor zilei de maine, si va avea incredere nestramutata ca Dumnezeu ajuta toate persoanele intrate pe fagasul evolutiei lor spirituale, pentru depasirea oricaror probleme materiale.
Personal, as putea exprima cele expuse mai sus astfel: Sunt sigur ca Dumnezeu are grija de mine si familia mea!

Voi incepe cu prezentarea, a problemelor dualitatii bani – spiritualitate, din cele mai vechi timpuri , ajungand in prezent la versiunea actuala a cresterii spirituale in relatie cu problema banilor, a castigurilor materiale.
Subliniez ca tot ce veti gasi in acest articol este un punct de vedere personal, cu care, voi cititori ai mei, poate veti rezona sau poate nu. 

Cred ca toti dintre noi cunosc extrem de populara formulare ( mai ales in zilele pe care le traim): „Banii sunt ochiul dracului!” , dar sunt si multe alte proverbe romanesti despre bani, precum: „Daca vrei sa stii ce parere are Dumnezeu despre bani, uita-te numai la ce oameni ii da !”, „Banii nu aduc invatatura, dar invatatura aduce bani”, „Banul ascuns in pamant nici creste, nici rodeste”, „Banul face din om neom”.
Cei mai multi oameni dau o conotatie extrem de negativa starii de a avea bani sau avere.
Oamenii care detin bani sau averi, sunt prin definitie catalogati ca excroci, oameni duri, lacomi, fara scrupule si asa mai departe.
Nu contest ca exista posibilitatea de incadrare a unor situatii materiale deosebite in categoriile prezentate mai sus, dar mie nu imi plac generalizarile, din dorinta oamenilor de a face generalizari negative in special si de asemenea, nu imi plac judecatile globale despre oameni, caci oamenii nu sunt identici.

Traditiile lumii spirituale, sunt in general de acord cu privire la dilema de a fi un om bogat si/sau un om cu evolutie spirituala.
Asa cum scrie in Evanghelia dupa Matei: "Nimeni nu poate sluji la doi stapani. Caci sau va uri pe unul si va iubi pe celalalt, sau va tine la unul si va fi nepasator fata de  celălalt: Nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona " (Matei 6:24).
Astfel este subliniat aici „antagonismul”(cred eu aparaent, sau mai bine spus, posibil de depasit) intre bani/material si spiritualitate.

La fel, alta religie a Lumii, Budismul, vede averea pamantească ca o sursă de dorintă si de atasament, ambele aspecte mentionate fiind în detrimentul cresterii spirituale.

Cu toate acestea, multi Maestri Spirituali din zilele noastre considera ca putem/puteti "avea de toate", adica atat o dezvoltare spirituala ridicata, dar si posibilitatea de a deveni bogat. Mai mult decât atat, in prezent este in expansiune o versiune foarte modernă a spiritualității, care spune că poti fi bogat si extrem de spiritual. Deci, cine are dreptate ?.
Cred ca, la limita, ambele puncte de vedere sunt corecte.
Marea problema cred ca este de a se mentine echilibrul cel mai corect intre spiritualitate si bani/aspectul material.

Având în vedere faptul că Universul și Sursa care a creat totul, sunt infinit abundente, acest mod de a privi problema este în întregime corect si in consecinta, trebuie sa va așteptati ca totul să fie similar abundent în viața voastra.
Aveți dreptul la o evolutie spirituala sanatoasă, dar si la bogatie. Saracia nu este parte intrinseca a creatiei, ci este mai degrabă creata de fiecare om însuși!.

Cu toate acestea, exista o mare problema si aceasta este ceea ce învatatura lui Iisus de mai sus evidentiaza perfect. Este o problema de focalizare asupra schemei duale spiritualitate/bani.

Oricat de bine ne concentrăm mintea asupra alternativelor de bine sau de rau, tendinta este intotdeauna de a se extinde intr-una din directii in detrimentul celeilalte. Aceasta este una dintre legile fundamentale ale vietii. Similar se poate pune problema in dualitatea bogatie materiala – crestere spirituala.

Indiferent de ceea ce se spune, a face bani este un lucru dificil. Acest lucru nu este un lucru usor, la indemana pentru majoritatea oamenilor. Mai mult decât atât, a face o mulțime de bani este foarte greu și ia un nivel imens de focalizare asupra acestei probleme/actiuni. Aceasta actiune necesita un angajament, care este în primul rând EXTERIOR, adică din afara spiritualitatii fiecarui om, deoarece aceasta actiune este dedicată/focalizata catre lumea materială exterioară.
Aici se află conflictul, dar cred ca el este numai aparent.
Adevărul este că dezvoltarea spirituală puternică necesită, de asemenea, un nivel extraordinar de concentrare și angajament. Aceasta nu este o activitate part-time, este o activitate continua si dedicata scopului. Mai mult decât atât, accentul este pus pe dezvoltarea spirituala interioara.

Dacă veti reciti acum, versetul din Evanghelia dupa Matei 6:24 (prezentata mai sus), veti avea o perspectiva de apreciere noua. Aceasta nu este faptul că banii sunt automat un lucru rau, apreciind ca mai degraba lucrul rau este reprezentat de acumularea lor nestapanita pentru o persoana cu ani limitati de viata pe acest pamant, aceasta, fiind o distragere majora a echilibrului intre bani si spiritualitate, din cauza nivelului de concentrare/focalizare de care este nevoie pentru realizare unei averi necontrolate.

Daca va veti concentra asupra cresterii averii voastre, aceasta reprezinta o extindere a importantei lumii materiale in viața voastra, desigur cu efecte neplacute privind evolutia spirituala.  Creșterea spirituală va deveni din ce în ce mai mult un hobby, sau ceva care urmează să fie realizat numai in timpul vostru liber, ramas dupa activitatea de acumulare a banilor.Deci cresterea spirituala devine o activitate part-time, nu un scop.

Daca aveti semne de intrebare personale, puternic asupra raportului acumulare bani(material) si crestere spirituala, cu referire la ceea ce intentionati sa faceti pentru voi insiva, cred ca este potrivit sa va puneti doua intrebari:
  1. Alocati timp ca sa fiti siguri ca veti obtine pentru voi trei mese complete pe zi?
  2. Alocati timp egal pentru a medita sau pentru a va ruga ?.

Din raspunsul la aceste doua intrebari, observati care este problema asupra raportului intre material – spiritual ?

Raspunsul, la prima vedere, ar fi ca timpul pe care il dedici uneia din cele doua directii importante pentru tine, da indicatii cu privire la directia spre care te indrepti in viata pe care o traiesti, limitat, pe Pamant: materiala sau spirituala.
Din acest punct de vedere, multe traditii spirituale ne indruma in sens contrar concentrarii asupra problemelor exterioare, deci implicit pe problema acumularii banilor, pentru noi ca persoane.
In plus, aceste traditii sustin ca practic, oamenii, datorita naturii umane, nu pot pastra acest echilibru si chiar daca sansa evolutiei spirituale este urmata, totusi oamenii se pot abate cu usurinta de pe acest drum, ca si cum acest lucru ar fi o fatalitate, ce nu poate fi evitata, si ca urmare a acestei fatalitati se pierde calea evolutiei spirituale.

Dupa parerea mea, din fericire, raspunsul de mai sus nu este cel corect. Raspunsul consider ca este dublu.

Daca Dvs. ca persoana, ati intrat cu hotarare si incredere pe calea spirituala (si nu ma refer aici numai la calea religiilor, a ascestismului, ci la orice alt sistem spiritual de evolutie), daca veti urma calea cresterii spirituale cu consecventa si neabatut, inevitabil veti avea acces la legile divine, care va vor asigura abundenta pentru totdeauna si fara nici un efort din partea Dvs. De ce? Pentru ca atingand starea de legatura nemijlocita si permanenta cu Dumnezeu, implicit veti avea acces la Sursa care a creat tot, inclusiv Universul plin de anundenta infinita.
Mai mult, accesul la abundenta, ne depaseste capacitatile noastre omenesti si deci limitate de a o aprecia abundenta si de aceea, aceasta poate avea aspecte noi ce ne pot fi oferite, pe care nici nu le-am banuit sau intuit.
Caci, nu-i asa, daca putem fi in legatura cu Sursa abundentei a orice din intregul Univers, cred ca devine evident, ca nu vei mai ramane sarac in nici un sens, nici material nici spiritual.

Aceasta este ceea ce Isus a vrut sa ne transmita atunci când a spus " Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate aceste (lucruri) se vor adauga voua". (conf. Evangheliei dupa Matei 6:33).
As vrea sa analizez in acest verset doua aspecte importante asupra problemei de care ne ocupam.
In citatul de mai sus, primul aspect important este, ca atunci cand ai devenit un om evoluat spiritual, esti din ce in ce mai mult in rezonanta cu Sursa de abundenta infinta, accesul la abundenta devine usor, prin propria vointa si la un nivel mai mare decat crezi ca este posibil, pentru tine si chiar pentru altii, cu ajutorul tau.
Caci asa cum Sursa si Universul sunt infint creative, la intrarea ta in rezonanta cu legile Divine, vei deveni in mod similar creativ pentru tine si pentru altii.
Al doilea aspect important din versetul prezentat mai sus, este acela ca trebuie, ca intr-un moment important al vietii voastre, sa va stabiliti care este prioritatea pentru viata voastra pamanteasca actuala. Daca veti hotara ca aspectul spiritual este cel care va va conduce viata, trebuie ca niciodata sa nu lasati ca problemele exterioare/materiale sa devina preponderente fata de cele spirituale, caci atunci echilibrul este stricat, durata alocata problemelor materiale creste si este subminata complet calea evolutiei spirtuale.
Este necesar sa evaluati permanent echilibrul evolutiei Voastre din punct de vedere al partii exterioare/bani si problema voastra interioara a evolutiei spirituale.
Nu lasati ca preocuparea Dvs cu privire la problema banilor/materiala, exterioara, sa strice echilibrul dintre materialitate si spiritualitate.
Si nu uitati, asa cum subliniam si la inceputul acestui articol: va rog sa fiti convinsi si sa credeti ca Dumnezeu are grija si asigura toate cele care sunt necesare persoanelor pornite pe calea evolutiei spirtuale, asa cum ni se subliniza si in evanghelia dupa Matei, in versetele 6:31, 6:32 si 6:33:
„6:31. Deci, nu duceti grija spunand: Ce vom manca, ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca ?.
6:32. Ca dupa toate aceste se straduiesc neamurile; stie doar Tatal vostru Cel ceresc ca aveti nevoie de ele.
6:33. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate aceste (lucruri) se vor aduga voua.”

In concluzie, cred ca este posibil, desigur cu respectarea legilor Divine, ca abundenta financiara si calea spirituala sa fie posibile a fi dezvoltate simultan, pornind de la cele doua aspecte prezentate mai sus. Caci prin respectarea de catre voi a echilibrului just Material – Spiritualitate si printr-o dezvoltare personala spirituala deosebita, puteti crea abundenta in viata voastra, fara a face din acest lucru un tel al vietii voastre.
Puteti observa, ca sunt un adept al versiunii foarte moderne a spiritualității, care spune ca poti fi bogat si extrem de spiritual.

Va doresc toate cel bune!

 Alpha


Un comentariu:

  1. Interesant punct de vedere! Chiar asa e,am inteles ca cei care sunt interesati numai de bani nu sunt evoluati spiritual,si nu castiga bani. Am citit undeva un articol care spune ca ,daca vrei sa castigi bani,trebuie sa lasi se intample de la sine,sa nu fortezi nota. De evolutie spirituala ,ar trebui sa ne gandim mult la noi ,sa lucram mult cu noi insine,de aceea Reiki ajuta foarte mult la dezvoltare personala,iti da incredere in sine.Si filmul Propsera spune ceva despre noi.

    RăspundețiȘtergere